fredag 20 mars 2020

Försäkringskassans rättshaveri

Rättshaverist kallar men en person som med en dåres envishet påtalar sin rätt
Så här står det i Svenska Akademins ordbok om vad som kännetecknar en rättshaverist:
  1. (pedantiskt) begär att (alltid) ha eller få rätt;
  2. benägenhet att envist och påstridigt hävda och fasthålla vid en viss ståndpunkt och anse denna vara den enda rätta eller
  3. att envist även också påstridigt hävda sin rätt även ifråga om obetydligheter;
  4. stundom övergående i beteende: Ofördragsamhet, trångsynthet;
  5. även konkretare, om handling eller uppträdande som vittnar om sådant begär eller sådan benägenhet.

Det är egentligen en person ordet "Rättshaverist" handlar om.

Men för Linda och många andra i Sverige, är detta en perfekt beskrivning av Försäkringskassan, en myndighet som säger att:
"Vår vision är ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning"
Kvalificerat skitsnack säger jag.

Innan jag fortsätter vill jag betona att de flesta handläggare Linda har haft, har varit underbara, hårt arbetande och mycket empatiska & engagerade yrkesmänniskor. Någon enstaka inte lika mycket.

Idag kom avslaget på Lindas andra ansökan till sjukersättning.
Jag tänker inte ens berätta vad som stod, det är så uselt att det finns inte ord.
Handläggaren försökte verkligen, men det som varit uppenbart länge för mig visar sig vara sant.

Försäkringskassan är ingen rättssäker myndighet, inte i Göteborg och inte på många andra ställen heller.

Man fullständigt kör över behandlande läkare, specialistvård, den försäkrade och tom sina egna handläggare. Människor som följt, behandlat och utrett den sjuka under mycket långt tid, ofta många år.
Man utgår enbart från bedömningar från FMR ,de sk FörsäkringsMedicinskaRådgivarna.
Dessa är läkare med väldigt olika specialiteter, sällan eller aldrig med specialistkunskap om de personer och de sjukdomar/skador de ska bedöma. De ska mot betalning från Försäkringskassan i bästa fall läsa hela LäkarUtlåtande om Hälsotillstånd, LUH, som den behandlande läkaren använt ansenlig tid till att skriva. De läser aldrig de mängder av dokumentation som finns om utredningar, diagnoser, journaler (om de inte är negativa för patienten!), intyg från Arbetförmedlingen och många andra ställen. På detta LUH, som de kanske läser hela men oftast inte, ska de föreslå något som påverkar en människas hela liv. för all framtid.
Problemet är att de inte alltid ens läser det, utan får LUH relaterat i telefon av en inte alltid intresserad handläggare. Man kontaktar aldrig behandlande läkare, utan en gynekolog kan bedöma en patient med en neurologisk sjukdom, en ortoped någon med en psykisk nedsättning.
De har aldrig utrett personen de dömer, aldrig träffat honom/henne heller.
Och beslutsfattaren har inte heller gjort utredningen, utan får den berättad av handläggaren - som inte sällan blir helt överkörd för Beslutsfattaren litar enbart till FMRs utlåtande.
Utlåtande som har haft flertalet grava fel. Trots att man påpekar och faktiskt kan bevisa felen, tas ingen hänsyn till att besluten fattas på felaktig grund.

Javisst, sedan har man rätt till OMP, Omprövning. Mmm, tror den sista siffran jag såg var ca 10 % som får rätt - i en nedåtgående kurva.
Har man kraft, ork och pengar kan man sedan överklaga till Förvaltningsrätten, just nu 1½ år väntetid, sedan till Kammarrätten och efter det återstår i några få fall Högsta Förvaltningsrätten.

Här inträffar inte sällan något mycket konstigt.
Får den sjuke rätt, antingen i OMP, Förvaltningsrätt eller Kammarrätt (inte ovanligt alls) överklagar Försäkringskassan! Trots att det i hela den här processen, från Beslutsfattarens första beslut finns vägledande domar som utfallit till de sjukas fördel.
Och det är inte några få fall det handlar om, utan väldigt många.
Det är obegripligt, och helt vansinnigt - Försäkringskassans jurister är ju inte precis låginkomsttagare. Det finns jurister som bara jobbar med det här, hela tiden.

Nu har Linda skickat beslutet till sin jurist, som får gå vidare med OMP och överklagan.
Det första ligger i Förvaltningsrätten och har legat där ett år och väntat nu. Det lär nog inte komma upp förrän efter sommaren tidigast, två år efter den ansökan lämnades in.

För Linda innebär det en tid i svår ovisshet när det gäller inkomst. Hon har skyddat sin SGI, men den är mycket låg. Det är ju inte bara det, kommer Försäkringskassan godkänna sjukpenningen?
Hon har ju "bara" varit helt sjukskriven och sedan haft aktivitetsersättning i snart 8 år.

Vårt samhälle går igenom mycket i och med Corona-pandemin.
Men det är vardag för min dotter.
Ovisshet. Rädsla. Feber. Värk. Svår ekonomisk situation. Utmattning.Yrsel. Ensamhet. Isolering. Misstro. Ångest. Utsatthet. Oro. Sömnproblem. Kognitiva problem. Hjärntrötthet.

Men också:
Styrka. Kärlek. Kampvilja. Hopp.
Och så mer Kärlek.

Älskar dig min vackra, fantastiska dotter!

2 kommentarer: