torsdag 8 oktober 2015

Yippeee - eller inte..

Det finns människor som just nu är frustrerade, arga och oroliga för landets tillstånd.
Nej, det handlar inte om flyktingar, krig, naturkatastrofer eller svält.

Det handlar om den egna plånboken. Att de kanske ska betala en en hundralapp eller två mer i skatt på sin låga inkomst på över 50 000:- i månaden.
De är alldeles väldigt oroliga över att pensionärer och de med sjuk/aktivitetsersättning (dvs sjukpension) ska få lite mindre skatt.
Men vet ni.
Jorden går inte under.
Ni kan fortfarande köpa er fina bil för en halv miljon eller mer, bo i lyxiga hus och åka på fina semestrar.

Det kan inte de som redan kämpar för att överleva. De gamla och de som råkat bli sjuka eller skadat sig allvarligt.

Lite fakta:
En person som tjänar 8 300 kr/mån (det är vad du får i aktivitetsersättning om du är 25 år) av arbete, betalar 1138:-/mån i skatt. Är du sjuk/pensionär får du är äran att betala 1941:- mer i månaden, alltså 803:- mer. Per månad. 9363 kr per år. Mer.
Nu är det ju också så att är du frisk och har en så låg inkomst kommer du säkerligen öka den. Och skulle du då tjäna tex 20000:- får du som jobbar betala 4386:-, den som är sjuk/pensionär betalar 5934, alltså 1548:- mer i skatt varje månad. Det är alltså 18576:- om året mer i skatt
Om man nu bortser från att den som är kroniskt sjuk kommer aldrig att kunna öka sin inkomst.

Det har tagits ett beslut om att pensioner och sjuk/aktivitetsersättning ska ökas med hela 0,7 %. Hurra, tänker ni - det blir ju bättre!
Njaä, inte helt. För någon med 8300:- betyder det 58:- Men man får inte det heller. För att om du inte har tillräckligt hög ersättning får du inte en krona. Ingenting.
En pensionär med garantipension får hela 7899:- (ogift) och betalar 1109:- i skatt, "bara" 81:- mer än den som jobbar. Och får inte en krona i ökning.
Och skulle du få något så minskar bostadstillägg, livränta, änkepension, eller annan ersättning lika mycket.
Hurra.
Typ.

Så nu får de som redan försöker bestämma sig för om de ska köpa mat, mediciner eller gå till doktorn fortsätta fundera på vilket de ska välja.
För pengarna räcker inte till både mat och mediciner.
Kanske de ska strunta i läkarbesöket, för de kan ju ändå inte hämta ut medicinerna..

Kanske kommer ett inlägg om hur det är att försöka söka handikappersättning för merkostnader i samband med funktionsnedsättning så småningom.
Det är nämligen inte gratis att vara sjuk som många tror.

Vi gjorde en uträkning (alla kvitton finns, har kvittona försvunnit tog vi inte upp det) på merkostnader för ett år. Det måste man om man ska söka handikappersättning, förstås.
Den täcker det nödvändigaste, ingen lyx, inga nöjen, inga kläder, inget godis, ingen fika. Vi har räknat ut vad det kostar för en frisk person, och fått fram mellanskillnaden. Det handlar om de nödvändigaste medicinerna, specialkost, läkarbesök, kostnader för läkarintyg, färdtjänst.
47 144 kr per år.
Mer i kostnad.
47 144 kr per år för att du är sjuk/funktionshindrad.
3 928 kr i månaden utöver det en frisk person behöver lägga ut varje månad.

Sedan behöver man vara frisk för att vara sjuk. Det förväntas att du ska göra stora uträkningar med massor av insamlad fakta, du ska motivera varje post, du ska få tid tid läkarundersökning för läkarutlåtande (där utgifterna måste styrkas). Du ska ringa runt, maila och leta kostnader, fakta, söka kontakt med FK, vänta på tid, vänta på besked. Det tar många timmar och mycket kraft. Skapar mycket ångest och oro.
Och sedan får man göra om alltihop igen ett eller ett par år senare.

Så visst är det synd om de som måste betala en hundralapp eller två mer i skatt.4 kommentarer:

 1. Man kan ju bli galen för mindre. Är otroligt lyckligt lottad som lever i en relation så att det finns 2 inkomster åtminstone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är tufft för den som bor ensam. Tacksam att Lindas extrapappa finns så vi kan hjälpa till lite, för så som min dotter (och andra i hennes situation) måste kämpa, så ska man bara inte behöva ha det. Det är pinsamt i ett land som är så rikt som vårt. :/

   Radera
 2. Mycket bra formulerat. Jag är tacksam att jag kan leva på min man annars hade nog varken blivit mat eller mediciner :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tack o lov för våra gubbar! ♥

   Radera