lördag 7 november 2015

Dags för Ättestupan igen?

Det finns en legend/tradition att man förr i tiden kastade sig utför Ättestupan när man var gammal eller sjuk och inte klarade sig själv. Man kunde också kastas.
Det kanske är dags att införa den seden igen?

För nu börjar gamla dagars fattigvård komma tillbaka. Den som sa att i första hand ska anhöriga ta hand om gamla och sjuka, eller sockenkyrkan som skulle uppföra en fattigstuga, dit gamla, sjuka, vanföra och tiggare fick bo och klara sig bäst de kunde.

Med tanke på hur stat, landsting, kommun och Försäkringskassa behandlar de som är funktionshindrade, sjuka eller "bara" gamla så är väl det en berättigad fundering.

Att någon som är sjuk, har det som tidigare kallades sjukpension, måste använda färdtjänst för att ta sig till Socialkontoret lämna kvitton för mediciner, färdtjänst och läkarbesök en gång i månaden för att få försörjningsstöd är ju inte klokt. Borde inte sjuk/aktivitetsersättningen tillsammans med bostadstillägg vara så hög att den når över Riksnormen (existensminimum)?

Att ha ett sjukt barn som behöver övervakning i hemmet 24/7 för att överleva, är ju i sig fruktansvärt jobbigt. Att sedan samhället bestämmer sig för att dra in assistenterna för familjen är ju helt absurt. Inte nog med att föräldrarnas situation blir helt oacceptabel - hur ska de kunna sköta resten av familjen och sina jobb om de måste övervaka sitt barn hela natten? Att det dessutom gör att människor förlorar sina jobb är ju också helt tokigt. Nu får en situation där föräldrarna blir sjukskrivna och assistenterna arbetslösa. Dessutom - vart ska barnet ta vägen? Institutionerna finns ju inte längre...

Nu skyller många politiker (och andra) på flyktingsituationen. Det är ju så dumt att det finns inte på kartan. De här problemen började långt innan flyktingkrisen. Det som är så patetiskt är att mer eller mindre alla politiska partier följer strömmen och gör ingenting, absolut ingenting åt problemen.

Jag har röstat på Socialdemokraterna i hela mitt vuxna liv.
Men jag tror inte jag kan göra det längre.
Fast jag vet inte vilket annat parti som står upp för vanligt folk, för gamla, för sjuka, för låginkomsttagare.
Inget tror jag.

4 kommentarer:

 1. Man blir ju helt trött på dessa konstiga politiker med sina kortsiktiga och korkade beslut. Ofta tänker jag att det enda alternativet är att låta hela systemet kollapsa (vilket ju ändå är på väg att hända) och så får vi bygga upp nåt nytt empatiskt system där alla är lika mycket värda

  SvaraRadera
 2. Det är hemskt nog att vara sjuk men när man dessutom får det kämpigt ekonomiskt påverkar det både kropp och själ. Har sjukersättning sedan drygt 20 år och F-kassan drog för två år sedan in handikappersättningen, inte för att jag blivit friskare utan för att de hade ett uppdrag att göra det. Handläggaren konstaterade att jag blivit betydligt mer handikappad men det hjälpte inte. Jag är förtvivlad. Nu har jag inte längre råd att åka färdtjänst vilket gör att varken träning eller andra aktiviteter blir av i den utsträckning som skulle behövas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bedrövligt. Min dotter har ju sin ansökan inne nu, får hon inte hjälp måste hon söka försörjningsstöd. Det är inte klokt att de bär sig åt på det här sättet.
   Har du pratat med socialsekreterare om försörjningsstöd?
   Välkommen hit förresten! :)

   Radera