lördag 19 december 2020

Tankar

Jag funderar över människor.
Vissa, iaf.
Hur intelligens, läs- & hörförmågan fungerar hos människor i allmänhet, och vissa journalister i synnerhet.
Vi kan inte med det lagrum vi har, göra en komplett lockdown, alla vet det.
Även journalisterna.
Och ändå kommer den ena korkade frågan efter den andra. Helst upprepas de också, från samtliga journalister, under presskonferenser och nyhetssändningar.
Man läser tex Kommissionens delutlåtande som fan själv läser bibeln, utelämnar stora delar och fokuserar bara på vissa bitar.
Ja, regeringen får kritik, men det får tidigare regeringar också. Och regionerna. Och kommunerna. Dvs alla politiker som styrt de senaste 20 åren.

Bla FHM och framförallt personal och anhöriga har larmat gång efter annan att äldrevården inte fungerar. Det är dålig bemanning, inte tillräckligt med utbildad personal, för många timanställda, in dåligt med sjukvårdskunnig personal, för dåliga avtal mellan regioner, kommuner och vårdgivare - och framförallt ingen som helst samsyn.
Konstigt att de gamla och svaga drabbas?
Njä, inte så värst.
Istället för att försöka sig på någon slags tafflig skjutjärnjournalism, så ta ansvaret och hjälp till att få människor att förstå varför detta är viktigt.
Jag undrar också varför de människor som ständigt hojtar om fullständig lockdown, inte accepterar hårdare restriktioner när det drabbar just dem och deras verksamheter, utan bara när det gäller andra.
Hade alla följt de restriktioner vi haft sedan länge, hade vi inte haft den höga smittspridning vi ser idag. Tror dessa människor att deras verksamheter och liv hade skadats mindre av en fullständig lockdown?

När det gäller munskydden:
Ingen har någon gång varit förbjuden att ta på sig munskydd. Gör det om du vill, inga problem. Vi kan inte bötfälla någon som inte bär det ändå.
Ja, munskydd hjälper - om du använder dem rätt. Men de hjälper inte om de är fuktiga, om du pillar på dem, eller använder dem för länge, eller två gånger. De ska sluta tätt, så raka av dig skägget och håll inte i det för att skydda make-upen. Och gå inte ut när det regnar, snöar eller är dimma.
Och.
De skyddar inte dig, de skyddar kanske andra från din ev smitta.
Jag undrar över det faktum att före pandemin fick man höra från folk att:
"Åh, alla dessa påbud, regler och lagar - det behövs inte, jag är vuxen nog att ta ansvar själv. "
Nu skriker samma människor i högan sky för att man inte stänger ner samhället fullständigt, för de tänker minsann inte göra ditten och datten - det finns ingen LAG som säger att man måste.
Att regeringen måste säga till dem vad man ska göra.
Men det gör de ju!
Hela tiden!!
Att risken är ännu högre att människor förlorar sitt jobb, sin hälsa och sin inkomst om vi ändrar lagen så vi verkligen kan stänga ner allt - det verkar vissa inte förstå.
Många tycker att Försäkringskassans hårda regler har varit rimliga - trots att de kräver intyg och insatser som de inte har rätt till.
"Det är jättebra att människor inte kan vara långtidssjukskrivna och få sjukersättningen."
"De är bara till belastning oh jag vill minsann inte lägga mina skattepengar på dem"
Nu drabbas många av långtidscovid - och då är det visst inte lika enkelt längre. Nu drabbas de själva, och inser att de helt plötsligt kan stå utan inkomst efter 180 dagars sjukdom.
Hoppsan...
Det är då själva den att vi måste ändra grundlagen på ett sätt som innebär stora inskränkningar på på frihet - även i framtiden.
Det skrämmer mig att människor inte tänker längre än näsan räcker.

Jag är så pass gammal att jag levt genom andra restriktioner och ransoneringar.
Då gjorde de allra flesta det som behövdes, man samlades runt tanken att vi måste hjälpas åt och klara av situationen.
Så är det inte idag.
Det är pinsamt att se, höra och läsa hur en del människor agerar.
Det skrämmer mig, det gör mig ledsen och ärligt skitförbannad

Kanske, kanske kan pandemin göra att de fel som funnits länge med Försäkringskassan, äldreomsorgen, hjälp till kroniskt sjuka & funktionshindrade, vårdpersonalens situation, äntligen rättas till.
Då har det här eländet iaf fört något gott med sig.
Men jag tror inte så mycket på det.
Så länge M-KD-SD kan styra och ställa som de vill, skylla på regeringen och komma undan med det, så kommer det inte bli bättre.
Du, jag, alla har ett ansvar.
Ta det, och skyll inte på alla andra.
Var rädda om er, och om varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar