lördag 26 december 2020

Annandag Jul

Fixade till lite mer revben, julkorv och Janssons frestelse, som vi ätit ikväll tillsammans med köttbullar och rödkål. Det blev väldigt gott faktiskt, och nu sitter jag som en överjäst bulle i soffan och njuter av Juniorkronorna i JVM i ishockey.
Tidigare ikväll såg vi Frölunda vinna över Linköping, väldigt skönt för det gick lite trögt en stund. Trevligt för husfriden också.. 😉

Hämtade hit småttingarna, Linda och Martin skulle på middag hos Lindas pappa & sambo tillsammans med Daniel och Karin. Fick med en kaka hem som Linda bakat med ett nytt recept, och den var rackarns god. Mjuk pepparkaka med frosting och lingon, så himla gott!



Sedan är det ju många tankar också.
Skulle jag skriva ner alla idag, skulle det nog bli en bok.
Men en sak som hände idag, gjorde mig väldigt arg faktiskt.

Läser i nyheterna att ett plan från British Airways landade i Stockholm idag. 
Man blir skitförbannad, dels på flygbolaget som ju självklart vet vad som gäller, på folk som reser hit fastän de vet att de inte får flyga in. På flygplatsen som låter planet landa och på Stockholmregionen som inte tar tag i problemet, utan bara viftar lite slött och säger att det får resenärerna fixa själva. Ingen tar ansvar, alla skyller på alla andra, trots att alla inblandade vet vad som gäller. 
Det är så fruktansvärt dåligt att inte regioner, kommuner och andra inte tar det ansvar som de måste ta. 
Sedan kan man ju undra varför flygledarna gav flygplanet tillstånd att landa och flygplats/passpolisen (om det nu är de som har befogenheten) gav passagerarna tillstånd att lämna flygplanet.

En sak är säker. 
Den här pandemin har visat att vi måste ha mycket tydligare beslutsvägar, det måste vara extremt tydligt vem som ansvarar för vad. I riksdag och regering är det ju ganska tydligt, men regioner och kommuner smiter undan genom diverse kryphål hela tiden.
Man måste justera grundlagen så regering och riksdag kan fatta beslut rakare och snabbare. Dessutom måste de ju får fatta samma typ av beslut som i andra kristider.

Omsorg, vård och sjukförsäkring måste bli mycket, mycket bättre. Sjukvård och omsorg måste bli nationellt styrt, för nu finns det inte två regioner eller kommuner som ger sina medborgare samma rättigheter och förutsättningar. Det får helt enkelt inte vara så att man måste flytta till en annan kommun eller annan region för att få den vård, de hjälpmedel eller den ekonomiska hjälp man behöver.
En sådan sak som vaccinationer är gratis i vissa regioner och kostar många hundralappar i andra. Det ska väl ändå inte vara en klassfråga om man ska ha råd att hålla sig frisk och trygg?

Jag gjorde en snabb uträkning för en vecka sedan. Vi har ju väldigt högt antal döda. Men när man tittar på siffrorna är det ju effekten av nedrustningen och utarmningen av framförallt åldringsvården som syns extremt tydligt. Av ca 8200 döda var ca 7300 personer över 70 år. 5500 av dessa var över 80 år gamla.
Det är där som vårt misslyckande är.
Det handlar inte om regeringens Covid-19 taktik.
Det handlar enbart om hur politiker i riksdag, region och kommun har utarmat vård och omsorg om de äldre.
Inget annat.
Och det, det tycker jag är fruktansvärt.
Vad värre är:
Nu står en massa politiker och journalister och slänger skit i stora lass på regeringen och påstår att de har orsakat alla dessa dödsfall.
Nej, säger jag. Ni skyller ifrån er, och ni ljuger.
Ni har alla varit med och beslutat detta. Ni har alla varit med i riksdagen, i regioner och kommuner och tagit beslut om nerdragningar, om att det ska vara "flexibel" arbetskraft, minimala bemanning, gjort undantag i utbildning. 

Skämmes ta mig fan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar