tisdag 1 januari 2019

Gott Nytt 2019

Gott nytt år!

Nyårskvällen blev en mysig tillställning. Thomas var ledig, Linda, Mona och Anne kom på middag, och vi hade det som vanligt väldigt trevligt.
Avslutade med JVM, där juniorkronorna vann sin match.

Men så var det det här med fyrverkerier..
Vi har ju stora problem med Ella pga att hon blev så skrämd av smällare när hon bara var fyra månader. Några (förlåt) idioter till grannar smällde av fyrverkerier på midsommaraftons kväll, först en gång och sedan 35 minuter senare ytterligare en gång till. Vi hade ju ingen aning om vad som var på gång, så vi var ute i trädgården med hundarna. De vuxna hundarna sprang in men Ella.. Hon fick fullständig panik, rusade runt helt okontaktbar. När vi till sist fick tag i henne var hon helt vettskrämd. Hon lugnade dock ner sig och hade det stannat där så hade kanske inte konsekvenserna blivit så svåra. Efter en stund gick vi ut i trädgården, vi trodde att det inte skulle smälla mer, men så blev det ju inte.
Nu sitter vi här med en alldeles underbar hund, vänlig, glad och fantastiskt rolig - men rädd för allt och alla. Hundar, människor, höga ljud - allt är mycket skrämmande. Och hon passerar panikläget nästan direkt. Något bättre har hon blivit, men långt ifrån bra.

Tråkigt nog lät det nästan tredje världskriget stundtals, redan före kl 23 fick vi sätta på tv och dra ner persienner för Ella och Ditte blev oroliga. Jag hoppas, hoppas verkligen att det blir bättre nästa år när man nu måste söka tillstånd för att få smälla - men jag tror inte det..
Folk är dumma i huvudet på riktigt och bryr sig inte det minsta om konsekvenserna, varken för vilda djur eller tamdjur. Varken när det gäller skrämselfaktorn eller de faktum att massor av djur blir förgiftade varje år av resterna av fyrverkerierna.
Min yngsta syster har en vacker, snäll kungspudel. Älva har Addisons sjukdom, vilket gör att om hon blir uppskrämd kan hon dö av en kortisolkris. Älva är paniskt rädd för smällar och dunder, hon försöker krypa under soffan, sängen, springa över bord och gömma sig under soffdynor. Nu blev hon inte sjuk inatt, men Anneli har haft det tufft.

Så jag välkomnar tillståndstvånget och hoppas innerligt för djurens skull att det kommer att fungera.

Nu ser vi fram emot 2019 med glädje, och hoppas att alla får hålla sig friska, nå sina mål och drömmar och att Lindas sjukersättning går igenom!

2 kommentarer:

  1. Stackars liten, inte lätt när man inte förstår vad som händer. I år verkar folk ha varit ovanligt galna med sina fyrverkerier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, här var det helt galet. God fortsättning!

      Radera